Riksdagsledamot vill frysa riksdagsarvoden

Det förekommer diskussioner om att höja riksdagsarvodena rejält. Det är helt orimligt under rådande ekonomiska kris, menar Pia Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Sala. Hon vill nu att man fryser lönerna.

- Riksdagen har en arvodesnämnd som ingen av oss riksdagsledamöter sitter i. Den nämnden föreslår varje år en ökning av arvodena och det brukar ofta följa statstjänstemännens löneökningar, alltså omkring tre procent. Men nu har man helt plötsligt börjat att diskutera i termer på 20 procent för att hamna i paritet med europaparlamentarikernas arvoden på omkring 85 000 kronor, säger Pia Nilsson.

- Det finns inget försvar att höja svenska riksdagsledamöters arvoden. Jag tycker detta är provocerande mot de grupper som inget får, säger hon.

Staffan Anger, moderat riksdagsledamot från Västerås, är för en gångs skull ganska överens med Pia Nilsson.

- Vi bör frysa riksdagslönerna och även för Regeringen. Vi har ju ett kärvt läge och vi måste psykologiskt visa att vi inte ska ha någonting extra. Jag tror att majoriteten i vår riksdagsgrupp tycker så, säger Stannan Anger.

- Jag tror att det finns en ganska bred samsyn här, i allafall att stoppa höjningen, själva frysningen har jag förstått att inte alla är så där jättepigga på. Men jag tror man kan komma överens även om den saken, säger Pia Nilsson (S).

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".