arboga

Mail från kurator skapar debatt

Den kurator som hösten 2007 mailade Arboga kommun för att påtala en alltmer pressande arbetsbörda fick svaret att hon skulle vända sig till sin egen organisation för att få hjälp. Men Anette Gerhardsson, folkpartist som sitter i kommunfullmäktige i Arboga menar att det inte enbart kan vara en fråga för den egna organisationen.

Anette Gerhardsson säger sig ha förståelse för att en kommunanställd i första hand vänder sig till sin egen chef för att upplysa om missförhållanden, men när det gäller just detta ärende menar hon att det inte enbart kan vara något som den egna organisationen ska lösa på egen hand, eftersom en tredje part, nämligen eleverna är inblandade.

Och hade Anette Gerhardsson fått ett sådant svar som kuratorn fick hade det känts hopplöst, säger hon.

- Skulle det varit jag själv som fick det svaret skulle det vara som att de inte brydde sig.

Men är det inte viktigt att man skiljer på tjänstemanna- och politikerrollen i sådana här ärenden?

- Absolut, det är klart att man ska veta sina roller, men för att kunna agera så måste man ha kunskap och information om vad som händer annars blir det svårt, säger Anette Gerhardsson.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande i kommunen, socialdemokraten Olle Ytterberg, är det oerhört viktigt att man skiljer på tjänstemanna- och politikerrollen.

- Det är väldigt viktigt, därför att om vi fötroendevalda plötsligt blir arbetsledare istället för arbetsgivare, så blir det fel, då havererar hela systemet.

Men om man inte ens tar upp ämnet till diskussion, hur ska man då som politiker agera och försöka lösa problemet?

- Jag har inte sett det här brevet, jag vet inte vad nämnden har vidtagit för åtgärder så jag tänker inte uttala mig i den aktuella sakfrågan, men principen är att man först och främst går till sin chef när man är anställd i kommunen, säger Olle Ytterberg till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista