Smittskyddsläkare Jan Smedjegård

Antalet TBC fall ökar i länet

Antalet tuberkulosfall ökar alltjämt i Västmanland och i fem andra landsting i landet. Den största ökningen finns bland utrikesfödda i åldersgruppen 18-64 år.

- Antalet nydiagnostiserade fall är väldigt tydligt kopplat till hur många människor som kommer som invandrare och flyktingar från länder där sjukdomen är vanlig. Det är orsaken till att vi de senaste två åren ser en tydlig ökning. Det är bara två svenskfödda personer av länets omkring 20 fall vi redovisade i fjol som smittats, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland till P4 Västmanland.

Har man ingen läkarkontroll av folk som kommer?

- Jo, det har man. De som kommer och som myndigheterna får reda på är invandrare erbjuds undersökningar. Men det förekommer att vissa personer kommer som anhöriga och då passerar de inte några flyktingmottagningar. Då kanske det uppmärksammas om de söker läkarvård för något annat, säger Smedjegård.

- I Västmanland brukar t ex barnen kontrolleras i samband med att de börjar förskola och skola.

Men Smedjegård säger att det är väldigt svårt att smittas av tuberkulos, att någon person som inte har någon relation till en tbc sjuk person smittas är extremt ovanligt.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".