Norberg

En halv miljon kronor fattas för att rädda Nickebo skola

Många hinder återstår innan framtiden för Nickebo skola i Karbenning klarnar. Som SR Västmanland berättat har skolan så få elever att Norbergs kommun vill lägga ner den redan från och med höstterminen. Men föräldrar på orten har nu presenterat ett förslag till kommunen om hur skolan skulle kunna överleva och utvecklas. Förslaget imponerar på socialdemokraten Sten Nordström som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

– Ska man göra någonting med verksamheten i Nickebo då tror jag att man måste rikta in sig på någonting annorlunda, inte bara säga att vi ska ha det som det har varit förut, man måste hitta några nya grepp och det tycker jag att de har gjort, säger Sten Nordström.

Föräldrarnas förslag innehåller bland annat en tankesmedja för barnen, internationellt utbyte med två skolor i Nederländerna och en tänkargrupp som ska hjälpa och undervisa eleverna. I tänkargruppen ingår allt från professorer, företagsledare och journalister till läkare och kulturarbetare.

Föräldrarna föreslår att skolan ska bli en friskola som drivs av ett kommunalägt aktiebolag. Sten Nordström säger att de exakta formerna för driften inte diskuterats inom kommunen ännu. De största hindren är fortfarande skolans dåliga elevunderlag samt kommunens dåliga ekonomi.

Sten Norström uppskattar att det skulle kosta kommunen cirka en miljon kronor att genomföra förslaget. Av de pengarna kan hälften betalas med bland annat sänkta driftskostnader, men den andra hälften - en halv miljon kronor - finns helt enkelt inte, säger Sten Nordström:

– Att kunna hitta en lösning för f-3 det är nog realistiskt, det gäller ju den där sista halva miljonen som fattas.

– Det vill säga mellanstadiedelen av skolan.

– Ja, då får man nog vara väldigt kreativ, men det har man ju varit, Karbenning är ju känt för att vara det, så är det någonstans det ska kunna gå så ä det nog där, säger Sten Nordström.

– Om vi inte hade haft den här världsekonomiska krisen som påverkar var enda kommun i hela Sverige då hade det varit ett annat läge, men nu är det inte så.

– Det är alltså ett extremt ekonomiskt läge för hela Sverige och det påverkar ju sådana här saker också, avslutar Sten Nordström.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".