Västerås

Bättre studievägledning till elever

Bättre studievägledning i grundskolan, det uppdraget har skolverket gett landets skolor och på St Ilians skolan i Västerås har man sedan två år arbetat med ett projekt som dels låter elever arbeta nära olika företag och dels med personliga handlingsplaner för eleverna.

Studievägledaren Anette Jonsson berättar för P4 Västmanland att handlingsplanerna för eleverna är viktiga för där sätter även de upp sina mål och hur de ska nå upp till målen. Hon berättar också att handlingsplanen tar upp frågan vad eleven ska göra i fall den inte når upp till sina mål.

Ett mål kan vara att välja rätt gymnasieprogram och det har blivit viktigare de senaste åren då man i gymnasiet samlar meritpoäng för högskolan. Inte helt okomplicerat, säger Anette Jonsson:

- Det är svårt nu, det var mycket lättare förut då man kunde säga att välj vad du vill, det ska vara roligt, men så funkar det inte riktigt längre.

Rätt val tidigt i livet är bra, säger också Annika Mellberg från skolverket som var på besök på St Ilianskolan på tisdagen:

- Ju bättre val eleverna kan göra desto bättre är det för alla, vi kanske kan minska avhoppen.

Terje Lund
terje.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".