Bonuslöner till höga chefer plågar småföretagare

Debatten om bonusar till höga chefer plågar Sveriges småföretagare för i sämre tider måste de dra in på olika saker för att överleva. Entreprenörerna har det tufft just nu, säger Ove Jansson, regionchef för Företagarna i Västmanland.

- Framför allt är de plågade av konjunktursituationen och när de sedan läser om alla personer som berikar sig i krisens tider så känner de själva att de sitter och drar ner på sina egna konstruktionsmönster och håller igen för att överleva, säger Ove Jansson.

- Då känner man sig plågad och risken att man dras över samma kam, fortsätter han.

Han berättar att det första småföretgare får göra i sämre tider är att dra in på olika saker för att överleva:

- Det är väl det som är en utav de stora skillnaderna på anställda VD:ar och anställda tjänstemän och företagare som äger och driver sitt företag, den omedelbara kopplingen till privatekonomin är ju direkt.

Vad tror du själv att det är för mekanismer som driver fram de här fantasilönerna och jättebonusarna vi ser nu?

-  Dels tror jag det är de här institutionella otydliga ägarna som hela tiden driver på snabb avkastning, men sedan tror jag också att det här ledande skiktet i Sverige som sitter i storföretagen är ganska få egentligen. De sitter ofta i varandras styrelser och det blir ett gäng som umgås med varandra på många olika plan i många olika sammanhang, säger Ove Jansson från Företagarna i Västmanland.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".