Svalt intresse för miljömanifestation bland länets kommuner

Engagemanget från länets kommuner gällande den stora klimatmanifestationen Earth Hour som Världsnaturfonden ligger bakom, är lågt, om man jämför med närliggande län som Dalarna.

Under tisdagen, när bara fyra dagar återstod till aktionen hade endast Sala kommun anmält sig. Nu är fyra kommuner anmälda.

Andreas Porswald, miljöpartistiskt kommunalråd i Västerås, som nu är en av de anmälda kommunerna, menar att manifestationen är viktig.

För andra året i rad deltar Sverige i klimatmanifestationen Earth hour, en global klimatkampanj där man genom att släcka ner ljuset mellan halv nio och halv tio på kvällen på lördag, kan sända iväg en signal för ett bättre klimatarbete.

Kommunerna måste släcka ner vissa huvudbyggnader för att kunna delta i aktionen.

Fram tills i tisdags var det bara Sala kommun som hade anmält sig vilket kan jämföras med Dalarna där tio av länets femton kommuner visat intresse för kampanjen.

Men nu har även Västerås, Köping och Hallstahammar anslutit sig. Och Anders Östlund, miljöchef i Hallstahammars kommun, berättade under tisdagen att kommunen inte anmält sig till Earth Hour:

- Nej, men vi skulle kunna ha anmält oss, det där är en goodwill fråga. Vi kör ingen stor aktivitet, men vi är med, vi går ut med det på hemsidan och går ut med det till våra anställda nu.

Men kan man inte tolka det här som ett bristande engagemang från länets kommuner som inte anmält sig till den här kampanjen?

- Jo i den här isolerade frågan kan man tycka det.

Men kommer ni att anmäla er nu?

- Det är kanske inte för sent?

Nej, det är inte för sent.

- Ja vi får se, säger Anders Östlund, miljöchef i Hallstahammars kommun.

Och nu har alltså Hallstahammars kommun alltså ändrat sig och tänker delta i klimataktionen.

Men att det ändå är så få kommuner i länet som vill manifestera för klimatet tycker Andreas Porswald är synd:

- Det är väl lite tråkigt kanske att inte andra kommuner nappar på möjligheten att visa vad kommunen gör och att man gör en bra insats för klimatet och att man visar medborgarna det.

Men vad tror du att det beror på, finns det för lite miljöengagemang i kommunerna?

- Ja, jag tror att det kan vara en del ointresse eller okunskap, eller att man inte känner till det, säger Andreas Porswald, miljöpartistiskt kommunalråd i Västerås till SR Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista