Köpings kommun hoppas att vassen växer

Nu är Köpings kommuns anläggning med vassbäddar, som ska rena slam från reningsverket, i gång igen. Anläggningen fick stängas för två år sedan eftersom vassplantorna inte ville växa.
Anäggningen kostade tio miljoner kronor, och kommunen tvistar fortfarande med entreprenören om ersättning för misslyckandet. Men i slutet av juli togs anläggningen åter i bruk, och den här gången hoppas kommunen att det ska gå bättre. Hösten år 2000 invigdes Köpings kommuns anläggning med vassbäddar. I tolv stora bassänger, som det växte vass i, pumpades slam från reningsverket ut. Vassen skulle bidra till att slammet bröts ner, så att det kunde återvinnas. Men vassplantorna tog sig inte, och sommaren 2001 fick anläggningen stängas av. Slammet har sedan dess istället fått köras iväg för kompostering - en betydligt dyrare hantering för kommunen. Efter misslyckandet stämde kommunen entreprenören, men vid fel tingsrätt, så målet avgjordes inte då. Men kommunen har inte gett upp, och lyckas man inte förlikas kommer kommunen troligen snart att stämma entreprenören igen, vid rätt tingsrätt den här gången. Under 2001 och 2002 har nya vassplantor planterats i vassbäddarna, och nu är anläggningen alltså igång igen. Elin Granberg, tillförordnad VA-chef i Köping, är optimistisk och tror att det kommer att fungera bättre den här gången. - Det ser bra ut, och så har vi mycket kontakter med vassbädds-anläggningar på andra håll i landet också. Dels med dem som har har haft problem och dels med dem som fungerar bra. Man får lära sig av andras erfarenheter, säger Elin Granberg till P4 Västmanland..
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".