Hallstahammar

Intercitytåg körde fel

Tågpassagerarna på Intercitytåget mellan Stockholm och Göteborg trodde att de kommit till Köping, men befann sig i Hallstahammar. Anledning: tåget hade kört fel.

Intercitytåget lämnade Stockholm 17.07 med destination Göteborg. Men efter stopp i Västerås körde tåget fel och kom inte till Köping som var planerat.

– Vid Kolbäck växlade tåget in på fel spår och hamnade i stället sex kilometer därifrån i Hallstahammar, säger Ola Nilsson vid Banverkets pressjour.

Anledningen var att driftledningscentralen i Stockholm hade växlat spåren för ett senare tåg som skulle komma söderifrån. Tåget som kom norrifrån körde då in på fel spår och kunde inte stanna förrän vid nästa station. 

– I Hallstahammar kopplades loket loss från vagnarna, backade och kopplades fast i andra änden av tåget. Det ledde till en försening på 52 minuter, säger Ola Nilsson.

Fanns det någon risk för säkerheten, att de två tågen kunde mötas?

– Nej, systemet fungerar så att det inte går att köra två tåg på ett spår samtidigt, så det enda som hände var förseningen, men det är ju naturligtvis också beklagligt, säger Ola Nilsson.

Enligt Banverket är det ovanligt att tågen växlas in på fel spår, men det händer någon gång per år.

– Den här gången var det den mänskliga faktorn som låg bakom felet, men eftersom ingen olycka inträffade och eftersom vi vet vad orsaken är går vi inte vidare med det här, säger Ola Nilsson.

Mikael Stengård
mikael.stengard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".