västerås

Pensionerad polis anmäler polisförbundet

En pensionerad polis i Västerås har anmält polisförbundet till diskrimineringsombudsmannen, DO. Mannen anser att polisförbundet har lurat honom på intjänade pensionspengar.

Västeråspolisen gick i pension 2006, i samband med en omorganisation, han var då 63 år. I sitt brev till DO hävdar mannen att polisförbundet avsatt pengar så att poliser ska kunna gå i pension tidigare.

Det har skett genom att delar av löneökningarna har placerats i en fond. Men polisförbundet bestämde sig inte för att börja betala ut pengarna förrän 2007, och då hade 66-åringen redan gått i pension. Dessutom betalar man bara ut de till poliser som var i tjänst den 31 december 2007 och det var inte 66-åringen.

Pengarna börjar betalas ut från 45 års ålder.

De poliser som vill gå i pension tidigare får mellan 6 000 upp till 69 000 i en stigande skala beroende på hur gammal man är när man vill sluta.

Pengarna betalas ut som en engångssumma.

Den 66-årige polisen anser sig missgynnad och diskriminerad eftersom han inte fått ta del av sina avsatta pengar. Därför anmäler han polisförbundet till DO för diskriminering och missgynnande av äldre poliser.

Men polisförbundet tillbakavisar kritiken. Förbundet hävdar att de pengar som placerats i fonden aldrig tagits från några löneökningar. De skriver också i sitt svar att de tyvärr inte kan hjälpa honom eftersom han inte var anställd som polis när avtalet började gälla.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".