Flyktingboende JO-anmält

Surahammars kommun anmäls, som vi berättat, till Justitieombudsmannen - JO - för att personalen på boendet Global, ett hem för ensamkommande flyktingbarn, enligt en anmälare, begått tjänstefel.

Nu ger de berörda flyktingbarnen sin syn till P4 Västmanland hur boendet Global fungerar. Hamid Mohammed säger bland annat att när det var muslimernas fastehögtid Ramadan fick de inte äta efter mörkrets inbrott, såsom religionen menar.

En annan pojke Hamid Reza mådde väldigt dåligt när han fick reda på han skulle skiljas från sina kamrater, sin fasta punkt. Han mådde så dåligt, blödde näsblod och hotade med att skada sig sig själv. Vid det tillfället fick han ingen hjälp, personalen stod handfallna.

Essensen av pojkarnas kritik av boende Global är att det inte finns en linje, ett regelsystem vad som verkligen gäller. Varje anställd som arbetar där har nämligen egna regler berättar de flykting barn som P4 Västmanland har pratat med.

- Varje dag det är olika personal där, och varje personal har sin regel, säger Hamid Mohammed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista