1 av 3
2 av 3
Angelique Nyström och Lage Fosstveit
3 av 3
Läraren Gabrielle Jansson
Skinnskatteberg

Chock och ilska efter besked att stänga Heds skola

Heds skola drabbas när Skinnskattebergs kommun känner av den ekonomiska krisen och snabbt måste spara pengar. För en vecka sedan beslutade kommunstyrelsen att skolan ska stängas och redan i början av april väntas kommunfullmäktige klubba beslutet. Lärare och föräldrar i Hed är mycket kritiska mot beskedet.

– Det kom som en chock, helt oväntat, säger Gabrielle Jansson, som är skolans mellanstadielärare.

Hon tycker kommunen går alldeles för fort fram när man på bara några veckor driver igenom ett beslut att stänga skolan eftersom det är ett beslut som påverkar så många. Heds skola har drygt 30 elever, från förskoleklass till femman. Men skolan fungerar också som en samlingspunkt för många föreningar och gympasalen är flitigt bokad av både unga och gamla.

Den förra borgerliga majoriteten i kommunen lovade att skolan skulle vara kvar mandatperioden ut - men den nya röda koalitionen med socialdemokrater, vänsterpartister och skinnskattebergsdemokrater har alltså en annan uppfattning. Redan från hösten ska skolan stängas, något som sparar cirka en miljon kronor. Men föräldrarna Lage Fosstveit och Angelique Nyström är mycket besvikna:

– Det finns inte ord för det, säger Angelique Nyström.

Hon är framför allt besviken på Skinnskattebergsdemokraterna som var med på löftet som den borgerliga alliansen gav. Nu ingår partiet istället i den röda koalitionen som vill lägga ner skolan.

Ilskan hos föräldrarna gäller också hur de informerades. Kommunen valde att skicka med eleverna en lapp hem. Lage Fosstveit tycker att det var upprörande och fel att eleverna kunde läsa informationen före sina föräldrar.

I våra nyheter senare idag svarar kommunen på varför man vill lägga ner skolan.

Kristin Axinge Jaslin
Kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".