Föräldrautbildning ska korta köerna till BUP

Barn- och ungdomspsyk, BUP, i Västerås, startar nu flera projekt som ska leda till att de ibland årslånga väntetiderna kortas rejält.
BUP har i flera år dragits med årslånga väntetider och har genomgått flera omorganisationer, men trots det har köerna bara blivit längre. Nu startar man en föräldrautbildning enligt en kanadensisk modell - en utbildning som ska erbjudas alla föräldrar som har barn väntande i kön. - Det handlar om att få tillbaka sitt föräldrasjälvförtroende, säger projektledaren Göran Sigroth till P4 Västmanland. - Föräldrar idag är också slutkörda. Man jobbar mycket och det är många måsten i tillvaron. Då är det lätt att hamna i negativa spiraler. Föräldrautbildningen heter Cope, "Community Parent Education Program". Projektet är ett samarbete med Västerås Stad, och redan nu har en första grupp med 25 föräldrar startat sin utbildning. - Stora grupper gör att man inte pratar så mycket om det enskilda barnet, utan i stället om olika situationer och hur man kan lösa dem, säger Göran Sigroth. Erfarenheter från Canada visar att många familjer inte längre behöver sin tid på Barn- och ungdomspsyk när det är deras tur. De har själva löst problemet. Samtidigt som föräldrarna går sin utbildning träffas barnen i mindre grupper tillsammans med en utbildad ledare. De pratar om hur man löser olika situationer utan bråk, eller om att ge beröm och uppskattning. Projektledaren Göran Sigroth hoppas också kunna utveckla en särskild intervjutektik av de föräldrar som söker hjälp, så att barnen snabbare slussas rätt och får rätt vård. Men han är samtidigt noga med att påpeka att den traditionella vården kommer att finnas kvar. - Det här är ingenting som kommer att ta bort gamla beprövade behandlingsmetoder, utan det är ett komplement. Det är ett komplement som syftar till att människor ska kunna få snabbare hjälp, säger Göran Sigroth till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".