Folktandvården bolagiseras

Den första april överförs folktandvården i länet till bolaget Folktandvården Västmanland AB som till 100 procent ägs av Landstinget Västmanland. Bolagiseringen av tandvården är en del av det förändringsarbete som pågår inom landstinget.

Tomas Högström, ordförande i landsstyrelsen i Västmanland, menar att folktandvården i länet kommer att vinna mycket på bolagiseringen:

Kortare beslutsvägar och större frihet för folktandvården att hitta sina egna lösningar, är enligt Thomas Högström huvudanledningarna till att folktandvården i länet nu bolagiseras den första april. Patienterna kommer främst att märka av bolagiseringen genom nya emblem och ny utrustning, men även genom bättre öppettider, säger han:

I större utsträckning än tidigare kommer det att vara kvällsöppet och i större utsträckning blir man inbokad på en gång om det är akut. Det utvecklingsarbetet ligger i grunden för den ändrade formen att driva folktandvården.

Men när det gäller prisbilden, kommer det att bli dyrare att gå till folktandvården nu?

- Det finns ingen automatik i det och när det gäller de delar som landstinget svarar för är det ju vi som fastställer prislisterna.

Men kan det finnas en risk för det?

- Det tror jag inte, säger Tomas Högström, ordförande i landsstyrelsen i Västmanland.

Och det är inte helt lätt att veta vad bolagiseringen konkret innebär för patienterna, det säger Janne Gunstedt från Köping.

- Det är svårt att säga, jag tycker det är bra nu som det är egentligen.

Men de säger att det kommer att bli bättre öppettider, vad säger du om det?

- Det är bra, det är ett framsteg i så fall, säger han till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".