Invandrarkvinnor särskilt utsatta för misshandel

Våldet mot kvinnor ökar. Antalet anmälda misshandelsfall där kvinnan överlevt brottet var förra året drygt 21 500 i Sverige och det är 1 000 fler än året innan.
I 75 procent av fallen blev offren slagna av någon de kände. Särskilt utsatta är de med invandrarbakgrund, som inte vet vilka rättigheter de har i Sverige. Kvinnohuset i Västerås har en jourtelefon där kvinnor som utsätts för våld kan få hjälp. Kvinnohuset tar emot cirka 1 000 samtal på ett år och antalet ökar något varje år. Ungefär en tredjedel av de som ringer har invandrarbakgrund. På kvinnojouren berättar man att av dessa är en del särskilt utsatta. Det handlar om svenska män som tar hit kvinnor från Asien och Östeuropa för att i princip göra dem till slavar. Dessa kvinnor misshandlas fysiskt och psykiskt och avskärmas medvetet från samhället genom att t.ex förvägras svenskundervisning. De värst utsatta kan alltså få tillfälligt skyddat boende av Kvinnohuset, men ibland väljer kvinnan att stanna kvar i förhållandet. Det beror på att vi i Sverige har en regel som gör att kvinnorna måste ha varit gifta med en svensk man i två år för att kunna få uppehållstillstånd om förhållandet tar slut. När de två åren är över, kan Kvinnohuset hjälpa kvinnan med skiljsmässa och annat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".