Irlands och Storbritanniens elnät ska kopplas ihop. Bild: ABB.
Västerås

ABB har kammat hem miljardorder

ABB har fått en order på omkring 4,5 miljarder svenska kronor. Det är den irländska kraftnätoperatören Eirgrid som beställt en kraftlänk som ska koppla ihop Irlands elnät med Storbritanniens. Enligt Per Haugland, kraftchef i Västerås, är det ABB i Ludvika och Karlskrona som får tillverkningen.

Ordern är värd 550 miljoner dollar, omkring 4,5 svenska miljarder kronor och är en av de största inom industrin i Sverige under 2000-talet, säger Per Haugland, chef för Power System i Sverige, till SR Dalarna.  

Kraftöverföringslänken, som är gjord för en spänning på 200 kilovolt, ska gå under vatten i 186 kilometer och under jord i 70 kilometer, med minimal miljöpåverkan.  

De enda synliga delarna kommer att vara strömriktarstationerna i vardera änden som konverterar växelström till likström och tillbaka. 

Det är strömriktarstationerna som kommer att tillverkas i Ludvika, där ABB idag har 2 500 anställda.

I Karlskrona, där ABB idag har 500 anställda, kommer själva kabeln att tillverkas.

Storordern kommer dock inte att leda till några nyanställningar.

– Men ordern ger en bra bassysselsättning fram till år 2010-2011, säger Per Haugland.

Lösningen kommer också att möjliggöra en utvidgning av Irlands vindkraftskapacitet, tror Per Haugland.

– Eftersom Irland redan har satsat på vindkraft får man nu möjlighet att exportera till Storbritannien, säger Per Haugland,  chef för Power System i Sverige.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".