Allt fler unga bär vapen

Sedan 1999 har antalet ungdomar under 20 år som misstänks för brott mot vapenlagen ökat i Sverige med 42 procent, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Det förkommer allt fler knivar bland ungdomar även här i länet fast ökningen har varit mindre än i riket i stort. Leif Frodberg, tillförordnad chef hos ungdomspolisen i Västerås förklarar varför det har blivit så vanligt med knivar: -Ja, det figurerar mycket knivar bland ungdomar som vi kommer i kontakt med eller som vi tar i beslag. Det är lätt att få tag i dem. Det säljs knivar på postorder, och "butterflys", vilka är förbjudna att ha, kan man skaffa sig på postorder, via internet eller på marknader, säger Leif Frodberg till P4 Västmanland. Han är oroad över att allt fler ungdomar beväpnar sig: -Ja, vi har ju redan idag ett hårt samhälle och ska ungdomarna rusta sig med knivar som nu blir allt vanligare så kan det få förödande konsekvenser till slut, menar Leif Frodberg. Enligt Leif Frodberg är det speciellt kriminella ungdomsgäng som beväpnar sig, i huvudsak med knivar, och det är just de grupperna som ungdomspolisen i Västerås arbetar mot: -Vi arbetar mycket med riktade insatser. Då är vi ute just i de här ungdomsgängen, söker upp dem som vi vet kan inneha kniv och som vi vet kan begå brott när de är ute på stan. På det viset har vi viss kontroll på dem och det kommer vi att fortsätta med, berättar Leif Frodberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".