surahammar

Namninsamling för det finska språket

Nu har de finsktalande i Surahammar startat en namninsamling för att sätta press på kommunen för att även Surahammar ska ingå förvaltningsområdet för det finska språket.

Bakom naminsamlingen är finska föreningarna i kommunen.

- Det finns många finländare i Surahammar, i centralorten är 24 procent och i Virsbo 36 procent finsktalande. Vi som kom hit på 50- och 60-talet börjar bli gamla och vi behöver tvåspråkig service i Surahammars kommun.

- Vi behöver också skola, lekskola och förskola med finskpråkig personal, säger Onni Mustonen, ordförande i Virsbo finska förening, till P4 Västmanland.

Krav: Utökad service på finska även i Surahammar

I Västmanland är det bara Hallstahammar och Köping som ska ingå i det utökade förvaltningsområdet för finska som minoritetsspråk. Där har kommuninvånarna rätt att använda finska i kontakter med myndigheter och rätt till äldreomsorg och förskola på finska.

Nu vill de finsktalande i Surahammar få samma möjligheter.

- De säger att det saknas pengar men det är ju staten som betalar i alla fall och kommunen behöver inte betala själv. Jag tror att det ordnar sig med det också, säger Onni Mustonen, ordförande i finska föreningen i Virsbo, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".