Heds skola
skinnskatteberg

Kritik efter öppet möte om Heds skola

Planerna på att lägga ner Heds skola i Skinnskattebergs kommun kritiserades på ett allmänt möte under måndagskvällen. Den nya politiska majoriteten vill som vi berättat tidigare spara pengar genom att lägga ner.

- Det var väldigt lite genomtänkt får man säga, man kan inte stå och kladda med papper och visa siffror på 992 000 och inte kunna svara direkt på var siffran kommer ifrån. Man ska inte titta på nästa papper och börja räkna. Det måste vara snyggt och i ordning när det handlar om sådana här stora beslut som berör en hel kommundel, säger en av åhörarna, Tomas Karlsson till P4 Västmanland.

Cirka en miljon kronor räknar kommunen med att spara om skolan i Hed läggs ned från och med i höst och skolverksamheten flyttas till Skinnskattebergs tätort i stället.

Flera kritiska röster höjdes bland åhörarna i den fullsatta gymnastiksalen. Publiken och politikerna hade inte samma uppfattning om hur mycket pengar den föreslagna skolnedläggningen skulle spara åt kommunen i slutänden.

Något svar på vad som ska hända med själva byggnaden, om skolverksamheten flyttar, gavs inget definitivt svar på vid mötet. Många menade därför att kommunen då i alla fall får stå kvar med lokalkostnaden.

Förslaget om skolnedläggningen har gått snabbt. Nästa vecka väntas kommunfullmäktige ta beslut i frågan.

Lars Andersson, tillträdande socialdemokratiskt kommunalråd, säger att han tar till sig av kritiken men att det bara finns en utväg.

- Jag har mycket svårt att kunna förstå hur vi ska kunna ändra oss i det här och hitta ett annat beslut. Men vi tar till oss av de frågor som kommit fram här i kväll, säger Lars Andersson i Skinnskatteberg.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".