Västerås

Brist på livsmedelsinspektörer i Västerås

Västerås tillhör de kommuner i landet där det saknas flest livsmedelsinspektörer. Enligt Livsmedelsverket saknas drygt två heltidstjänster i kommunen. Men Thomas Forsberg, direktör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås, tycker inte att siffrorna stämmer.
– Man kan alltid ljuga med statistik, säger han till P4 Västmanland.

Thomas Forsberg håller alltså inte riktigt med om att Västerås Stad råder brist på livsmedelsinspektörer. Men enligt rapporten från livsmedelsverket som bygger på 2008 års siffror och som kom i dagarna så menar verket att det saknas drygt två inspektörstjänster i Västerås och en i Sala. Det gör Västerås till en av de kommuner i landet där det saknas flest inspektörer, bara Linköping ligger värre till, där har man brist på knappt fem heltidstjänster.

Men sedan årsskiftet har miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås anställt en till livsmedelsinspektör och fastän Thomas Forsberg inte menar att det råder brist på inspektörer i kommunen medger han ändå att vissa inspektioner blir lidande:

– Det är det här mindre verksamheterna där riskerna är ganska små som tillsynsfrekvensen blir något lägre än vad vi kanske skulle önska.

– Men är inte det allvarligt?

– Man kan alltid bedriva ett bättre arbete och det strävar vi efter också men utifrån de resurser vi har så gör vi ett väldigt bra arbete, säger Thomas Forsberg till SR Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".