Västerås

Längre köer till Kulturskolan

Det är inte bara Vedbobacken som drabbas när kultur- idrotts- och fritidsnämnden i Västerås ska spara 9 miljoner nästa år. Bland annat kommer verksamheter på Kulturskolan att dras in. Det berättar Mikael Damsgaard, ordförande i nämnden.

- Det kan innebära att köerna blir lite längre. Jag tycker att det är olyckligt. Men vi är i en otroligt besvärlig ekonomisk situation och vi måste ta ansvar för den nu. Då måste vi fatta en del obekväma beslut, säger han.

Andra beslut är att inte öppna Vedbobacken för skidåkning nästa vinter.
Så sent som i höstas fick Västerås slalomklubb löfte om det.
Men lågkonjunkuturen har vänt upp och ner på allt, nu är det sparkrav som gäller istället.

Nämnden kommer även att försöka lägga ner idrottsplatser runt om i stan som inte används så mycket. På det väntas man spara 400 000 kronor. Det kommer att slå mot fotbollföreningarna i staden, det är redan idag trångt och svårt att få träningstider.

Något som det däremot inte kommer att sparas på är det nya konstmuseet.

Konstmuseet och Länsmuseet ska flytta ihop i samma byggnad och var den ska ligga blir klart nu i april. Men det kommer att kosta åtskilliga miljoner.
Mikael Damsgaard förklarar:

- Visst kan man tycka att det är fel läge just nu. Men vi har utrett den här frågan i 10 år och nu har vi en gyllene mölighet att komma till skott, säger han.

Terje Lund
terje.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".