Ingen kurs om minoriteter på MDH

Lärarstudenter på Mälardalens högskola erbjuds inte nån sammanhängande undervisning om Sveriges nationella minoriteter. Detta trots att elever i både grundskola och gymnasium enligt läroplanen ska få kunskap om detta.

– Det är mycket som ska hinnas med på tre och ett halvt år. Vi läser om andra språkkulturer och det tycker jag är bra, säger Frida Maultasch, student som läser till grundskollärare.

I läroplanen står att alla elever som går i grundskolan ska få kunskaper om Sverige nationella minoriteters kultur, språk, religion och historia. Med nationella minoriteter menas judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalningar.

Trots detta visar Sveriges Radios enkätundersökning att lärarutbildningen vid Södertörns högskola är den enda i landet där det finns en kurs med tydligt huvudfokus på just de fem minoriteterna. På Mälardalens högskola tas minoriteterna upp under lärarutbildningen och så är fallet på många högskolor. Men eftersom en egen kurs saknas visar enkätundersökningen att undervisningen i praktiken blir mycket knapphändig.

– Jag tror att man får en väldigt platt och ihålig bild av vad Sverige egentligen är. Det säger Jarmo Lainio, professor på finskt Språk- och Kulturcentrum på Mälardalen högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".