Fagersta

Bergslagssjukhuset snart i privat regi

Nu är landstingets material klart inför att Bergslagssjukhuset ska privatiseras. Beslutet innebär att företagen som vill driva sjukhuset har ungefär sex veckor på sig att lämna sina anbud till landstinget.

- Det finns några privata sjukhus i Sverige och Bergslagssjukhuset kommer sälla sig till den raden, säger folkpartistiska landstingsrådet Torsten Källberg efter att landstingsstyrelsen klubbat igenom upphandlingsunderlaget under onsdagskvällen.

- Det här är ett mycket omfattande underlag, jag tror inte att någon har hela underlaget riktigt klart för sig. Men om det är flera hundra sidor kan man inte ha ordning på varje komma, menar Källberg.

Oppositionen, som är emot privatiseringen, vill ha insyn i det vinnande företagets ekonomi. Men där sa majoriteten nej.

- Vi vill att man ska kunna kontrollera och granska vad pengarna har gått till, att vi ser att pengarna har använts till patienter och inte vinster i ett bolag. Men det kravet fick vi inte med i upphandlingsunderlaget, säger socialdemokratiska oppositionsrådet Denise Norström.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".