Bo Antoni frågande efter uppsagt avtal

Vd:n för Sveriges Byggindustrier, Bo Antoni, förstår inte varför fackförbundet Byggnads sa upp avtalet i september förra året.

Som vi berättat har Fackförbundet Byggnads varslat om strejk. Om inte parterna kommer överens tas över 3 000 byggjobbare runt om i Sverige ut i konflikt den 15 april vilket kan komma att drabba byggen i Västerås.

- Syftet med att man sa upp avtalet var att förbättra och förenkla och skapa ordning och reda. Det skulle vara bra för byggföretagen och byggnads medlemmar, dessutom skulle det inte handla om löneökningar utan de löner som vi kom överens om 2007 skulle ligga kvar. Och varför man säger upp avtalet ett halvår innan det skulle gå ut för att göra saker som båda parter tycker är bra, är obegripligt, jag har fortfarande inte börjat förhandla, säger Bo Antoni.

Mats Engström, ordförande i Byggnads Mälardalen svarar på det:

- Vi förstår väl inte egentligen vad de sysslar med, vi har försökt nu de tre sista månaderna 2008 att komma till förhandlingsbordet, men det har i princip varit omöjligt.

- Vi sitter nu med vår förhandlingsdelegation i Stockholm för att ta ansvar och i det här läget faller ett stort ansvar på Bo Antoni som ser till att byggföretagen kommer ut i konflikt, säger Mats Engström.

Som det ser ut nu verkar parterna alltså stå långt ifrån varandra. Den enda kommunen i länet som berörs av strejkvarslet är Västerås. 66 byggjobbare kan tas ut i konflikt.

Det är framförallt landstingets byggen vid Centrallasarettet och byggen av bostäder i centrala Västerås som då riskerar att försenas.

Varslet träder i kraft den 15 april, om inte parterna kommer överens innan dess.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".