Polishuset i Västerås byggs om efter 37 år

Den största renoveringen av polishuset i Västerås sedan huset byggdes år 1966 pågår just nu. Bland annat ska det bli en helt ny länskommunikationscentral.
En ny länskommunikationscentral behövs, för den nuvarande fungerar inte så bra, tycker Ulrika Eriksson som jobbar där: - Den är inte ändamålsenlig. Vi har inte kontakt med varandra. Vi har inte kontroll vad de andra operatörerna gör. Det är trångt, helt enkelt! Gården mitt i polishuset ska byggas ihop med det övriga huset, och det är där som den nya länskommunikationscentralen ska ligga. Ovanpå den ska det byggas på ytterliggare en våning för att man ska få mer plats. Entrén byggs om och hela huset ska fräschas upp invändigt, med nya färger och förbättrad ventilation. Leif Cederberg, som håller i ombyggnationen från polisens sida, tycker att det är på tiden. - 1966 flyttade jag hit. Det har sett ut så här sedan dess, säger han till P4 Västmanland. Ombyggnationen kommer att kosta mellan 50 och 60 miljoner kronor. Kostnaderna delas mellan fastighetsägaren och polisen. Länskommunikationscentralen ska stå klar redan om ett halvår, och hela renoveringen blir klar i november 2004. Och man bygger för framtiden - sedan tidigare finns det planer på en gemensam kommunikationscentral för Västmanland och grannlänen Dalarna, Gävleborg och Uppland. Leif Cederberg vill gärna att den gemensamma centralen placeras i Västerås, efter ombyggnaden. - Den är ju dimensionerad ytmässigt och teknikmässigt för att kunna ta emot flera operatörsbord, och därmed också för att ta emot flera län. - Jag tycker att det är ett bra alternativ, men jag talar ju för mitt län, naturligtvis!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".