Västerås

Privat företag vill driva barn- och ungdomspsyk

Privata aktörer är intresserade av att vara med och driva vissa delar av barn- och ungdomspsykiatrin i Västerås. Inget konkret erbjudande har lagts ut ännu men intresseförfrågningar har förekommit.

För några veckor sedan kom det ett samtal till barn- och ungdomspsykiatrin i Västerås från ett privat företag som ville höra sig för om hur landstinget i västmanland ställer sig till att lägga ut vissa delar av barn- och ungdomspsykiatrin på entreprenad.

Ingvar Nordén, kristdemokratiskt landstingsråd, säger till SR Västmanland att det inte ligger några politiska direktiv bakom förfrågan, men säger att majoriteten är positiv till nya aktörer på marknaden i fall det kan leda till att västmanlänningarna kan få bättre vård för sina skattepengar.

Landstinget i Stockholm är ett av de landsting som har lagt ut vissa delar av sin barn- och ungdomspsykiatri på entreprenad, men det socialdemokratiska landstingsoppositionsrådet i Västmanland Denise Norström, är kritisk till i fall en bolagisering av BUP skulle bli aktuell:

- För min del anser jag att vi ska ha det i egen regi, så att vi har kontroll och jobba med förbättringar och andra arbetssätt. I stället för att tro att bara för ett privat företag kommer in ska allt bli bättre, de är ju faktiskt vinstdrivande, de ska göra vinst, det ska inte ett landsting göra.

Men är det inte bra att det kommer in andra aktörer utifrån för att förbättra vården?

- Ju mer man lägger ut, ju mer vingklipper man sig själv och till slut betalar man för något man kanske inte vet att man betalar för, säger Denise Norström, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd i Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".