skinnskatteberg

Kommundel siktar på kommunbyte - startar namninsamling

Beskedet om att den politiska majoriteten i Skinnskatteberg vill lägga ner skolan i Hed har väckt många protester bland invånarna i de södra kommundelarna. Just nu pågår en namninsamling om att söka utträde ur kommunen och i stället ansluta till Köping.

- Folk här har tröttnat på de ständiga neddragningarna i de södra kommundelarna, säger Bengt Södersten i Bysala.

Han är en av flera hundra personer som skrivit på listan.

- Det är inte bara det här med Heds skola som har upprört, det har ju varit hela tiden. Jag är ju så gammal att jag var med på sextiotalet och vi var ju styvt hållna av Skinnskattebergs kommun redan då, vi fick inte bygga enskilt här då utan det skulle vara stadsplanerat område.

Vi hade väldiga diskussioner med protestmöten och annat och så har det varit hela tiden under åren, säger Bengt Södersten.

- Den här kommundelen har ju varit Skinnskattebergs framsida och unga med barn har flyttat hit för att få en fin uppväxtmiljö. Och det här förslaget som nu läggs fram till kommunfullmäktigemötet på måndag har väldigt dålig grund, politikerna fick ju skämmas, säger han.

Hur många tror du kommer att skriva på att byta kommun?

- Det är svårt att säga.

Tror du Köping vill ha er då?

- Det är en annan sak, säger Bengt Södersten.

Elizabeth Salomonsson, kommunalråd i Köping kommenterar tanken på kommunbyte:

- Om det rent praktiskt skulle vara möjligt för invånare att byta kommun känner jag inte till. Det har vi överhuvudtaget inte haft en minsta lilla fundering på här i Köping.

- Jag föreställer mig att det är en väldigt lång process och i första hand är det naturligtvis Skinnskattebergs kommun som måste diskutera det här, säger Salomonsson till P4 Västmanland.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".