1 av 2
Ingemar Skogö / Foto: Henrik Montgomery
2 av 2
Björn Eriksson

Nye landshövdingen utbildas inför sin nya roll

Västmanlands nye landshövding, Ingemar Skogö, sätter sig i skolbänken till helgen. Han ska gå en landshövdingeskola tillsammans med sin fru. Björn Eriksson, landshövding i Östergötland, håller i utbildningen.

- Det här är nödvändigt. Jag blev ju en så kallad åldersman eftersom jag suttit okristligt länge och då sa jag att det måste till lite kvalitetskontroll. Jag införde därför utbildningen och drygt hälften av dagens landshövdingar har genomgått utbildningen, säger Björn Eriksson till P4 Västmanland.

- Det sätts också betyg!

- Men ännu så länge har ingen kuggat, men de brukar hårdträna inför utbildningen, även hövdingarnas respektive. Vi lägger tonvikt på bägge aktörerna.

- Det blir vett och etikett, men naturligtvis tunga frågor som landshövdingerollen, kontakter med departement och regionförbund. Men också mer praktiska frågor, säger Björn Eriksson.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".