Sökes: Behöriga lärare

Det behövs många nya lärare de närmaste tio åren när 40-talisterna går i pension. I Västerås handlar det om omkring hundra nya lärare.
Man måste ta till många olika sätt för att locka folk till läraryket. Det kan man konstatera nu när det nationella projektet Attraktiv skola - som syftar till att göra läraryrket mer attraktiv - har kommit halvvägs. Västerås, som är en av de 27 kommuner i landet som ingår i projektet, behöver hundra nya lärare inom de närmaste tio åren. Det är utbildningsdepartement, Myndigheten för skolutveckling, Kommunförbundet, lärarfacken och Sveriges skolledarförbund som ligger bakom projektet Attraktiv skola. De olika kommunerna i projektet försöker hitta nya sätt att utveckla läraryrket, och på det viset göra yrket mer lockande. Men man vill också få de nuvarande lärararna att stanna kvar i yrket. En viktig del av projeket är att öka antalet behöriga lärare, men det har man inte lyckats med än så länge. Mellan åren 2002 och 2003 ökade antalet obehöriga lärare i Västerås med två procentenheter. Förra läsåret var drygt tolv procent av lärarna i Västerås kommunala skolor obehöriga. - Det är ju ett misslyckande på ett sätt, men det måste ju finnas lärare också. När det inte finns lärare som söker till tjänsterna så kan man inte göra så mycket mer, säger Kerstin Westerberg, projektledare i Västerås. Projektet Attrativ skola ska pågå till slutet av 2006, och nu gäller det att välja de delområden som är viktigast att satsa på. - Personligen tycker jag vi ska satsa på att se till att få tillbaka de lärare som har lämnat yrket, säger Kerstin Westerberg till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".