Miljonunderskott för Mälardalens Högskola

De nya lokalerna i Västerås gjorde att Mälardalens Högskola vände plus till minus - överskott blev 15 miljoner kronor i underskott.
Mälardalens högskola gick med närmare 15 miljoner kronor i underskott det första halvåret i år, enligt delårsbokslutet. Det är en kraftig försämring jämfört med samma period förra året, då Högskolan hade närmare fem miljoner kronor i överskott. Högskolan räknar med ett underskott när året är slut på närmare 15 miljoner kronor. Anledningen är att kostnaderna har ökat mer än intäkterna - framförallt börjar bygget av de nya lokalerna i Västerås visa sig i resultatet. De nya husen kostade lite över 380 miljoner kronor. Nu kommer rekryteringen av nya studenter inom naturvetenskap och teknik att bli avgörande för hur högskolans ekonomi kommer att se ut framöver. Men det kan komma att bli svårt, nu när antalet sökande till högskolestudier har minskat i hela landet. Minskningen av antalet sökande är särskilt stor till Mälardalens högskola i Västerås; och det är just det bristande intresset för naturvetenskap som ligger bakom nedgången, enligt skolans förvaltningschef Marie Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".