"Bättre rättssäkerhet med fler åklagare"

Tre av de nya åklagartjänsterna i landet ska tillsättas vid Åklagarkammaren i Västerås. Det betyder bland annat att rättssäkerheten förbättras, enligt chefsåklagaren.
Åklagarmyndigheten i Västerås - som omfattar totalt sex län - får sju nya åklagare, efter ett tillskott till åklagarväsendet på 45 miljoner kronor. I hela landet ska ett 30-tal nya åklagare anställas. Tre av de nya tjänsterna kommer till Åklagarkammaren i Västerås. - Det kommer att betyda mycket för vår verksamhet, säger Anders Jacobsson, chef för Åklagarkammaren i Västerås. Han menar att åklagarnas arbetsförhållanden kommer att förbättras, genom att trycket på den enskilde åklagaren lättar. - Vi kommer att snabba upp handläggningstiderna, vilket gör att man snabbare kommer att kunna lagföra personer för brott. Det som också är positivt är att det kommer att leda till att fler blir lagförda för brott, säger Jacobsson till P4 Västmanland. Anders Jacobsson menar att rättssäkerheten blir bättre genom kortare handläggningstider. - För rättssäkerheten är det ju positivt. Ju kortare handläggningstiderna blir, desto bättre minns ju eventuella vittnen och målsägande vid en huvudförhandling. - Om brottet äger rum dag ett, och man har huvudförhandlingen vid dag 25, så är ju det positivt jämfört med det förhållandet att brottet äger rum dag ett och man har förhandlingen kanske vid dag 250, säger Jacobsson till P4 Västmanland. De nya tjänsterna kommer att tillsättas snarast möjligt. Redan måndagen den 18 augusti kommer en extra-åklagare. En aspirant kommer den första september, och Jacobsson hoppas att den tredje nya åklagaren kommer den första oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".