"Jämkning kan ge restskattesmäll"

I dagarna får många besked om man får tillbaka på skatten eller om man drabbas av restskatt. Men har du jämkning ska du kolla extra noga, att räntorna åkt fram och tillbaka kan nämligen påverka ditt skattekonto nästa år.

- Även om man får tillbaka skatt i år så bör man titta på de jämkningar man har liggande från förra året. Räntorna har ju gått ned ganska kraftigt från förra året till i år, och då innebär det snarare att man betalar för lite i skatt, säger Kaj Kojer på Skatteverket till P4 Västmanland.

- Många är inte medvetna om det här. Har man ett miljonlån på en bostadsrätt eller liknande och räntorna har sjunkit 3,5 procent så gör det ungefär 2 000 kronor netto i månaden som du betalar för lite i skatt, säger han.

Fler verkar i år få tillbaka mer på skatten och det beror på jobbskatteavdraget som ger effekt fullt ut i år och dessutom har det satts ett tak för fastighetsavgiften på 6 000 kronor.

Har du inte fått din deklarationsblankett före den 14:e april ska du ta kontakt med Skatteverket.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".