Dålig hygien på restaurangerna

Under hösten har den hygieniska standarden undersökts på lunch- och a la carterestauranger i åtta av länets kommuner. Över hälften, eller 35 av 66 undersökta restauranger, hade så stora brister i hygienen att det krävdes återbesök av miljö och hälsa.
I de allra flesta fall rättade restaurangerna till bristerna efter första besöket. Inspektörerna kontrollerade hur smutsigt det var på golv, skåp och hyllor, men också där mat lagas och förvaras. Där det fanns ingrodd smuts var problemet ofta gamla lokaler med ytor så slitna och spruckna att det var omöjligt att få fullständigt rent, och golv som belamrats med hinkar och backar som därför inte kunde städas på ett effektivt sätt. Men även i nya lokaler kunde hygienen vara eftersatt. Att bygga moderna och lättstädade restauranglokaler är dyrt, och för att hålla kostnaderna nere tvingas restaurangägare välja billiga och svårstädade material, förklarade inspektör Andreas Mörén. Det var tredje gången en liknande kontroll gjordes i Sverige. Kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer betygsatte punkt för punkt hur rent det var runtom i restaurangerna. Betyget A rakt över - och alltså helt rent - hade bara en restaurang i Västmanland. 13 procent av länets restauranger hade allvarligt eftersatt städning. I undersökningen kontrollerades restauranger i Västerås, Surahammar, Heby, Sala, Köping, Fagersta, Kungsör, Norberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".