Heds skola i Skinnskattebergs kommun.
Skinnskatteberg

Beslutet om Heds skola uppskjutet

Framtiden för nedläggningshotade skolan i Hed i Skinnskattebergs kommun kommer att avgöras på ett extra fullmäktige om ett antal veckor.

Det blev inget beslut om nedläggning på måndagskvällens kommunfullmäktige, eftersom oppositionen krävde att frågan ska utredas mer.

Nästa ordinarie kommunfullmäktigesammanträde är inte förrän i början av juni, men den styrande majoriteten med nytillträdda socialdemokratiska kommunalrådet Lars Andersson i spetsen, vill ha ett extra fullmäktige om ett antal veckor.

– Det handlar ju om 2010 års budget och för att vi ska få helårseffekt på den här siffran som vi talar om, en miljon, så måste vi ha det här beslutet nu inom den närmaste tiden för att verksamheten ska kunna verkställa det här till skolstarten i augusti, säger Lars Andersson.

Det var ett välbesökt fullmäktige i Skinnskatteberg på måndagskvällen när frågan om skolan i Hed togs upp, och det kom många kritiska frågor från åhörare.

Oppositionen krävde att ärendet skulle utredas bättre och tas upp vid ett senare fullmäktigemöte, och eftersom oppositionen har mer än den tredjedel av ledamöterna som krävs för att det ska bli återremmiss, så fick de igenom sitt krav. 

När det nu blev återremmiss vill den styrande majoriteten alltså ha ett extrainsatt fullmäktige för att avgöra frågan.

En av åhörarna igår var Helena Anré, själv förälder med barn i skolan i Hed. Hon har bland annat engagerat sig genom att skriva ett medborgarförslag till kommunen om hur skolan i Hed skulle kunna räddas.

Hon tycker att det väcker ett visst hopp att frågan ska återremmitteras för att utredas mer.

– Jag vill tro på våra politiker att de verkligen kan ändra sig, jag vill det, jag vill verkligen ha ett hopp kvar, men jag ställer mig samtidigt tveksam, säger Helena Anré till P4 Västmanland.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".