Extra miljarder till SKL

Det blir mer pengar till Sveriges kommuner och landsting, SKL. Det meddelar regeringen under tisdagen. Sju miljarder i höjda statsbidrag nästa år, och ytterligare fem miljarder år 2011 och 2012. Totalt handlar det om 17 miljarder kronor.

Dessutom ska kommunerna få möjlighet att göra vinst och behålla eventuella överskott till kommande investeringar.

- Det låter som en välkommen åtgärd som vi också har väntat oss. Konkret underlättar det här våra möjligheter att lägga fram en budget för 2010 utan alltför stora effektiviseringskrav på verksamheterna, säger Tomas Högström, moderat ordförande i landstingsstyrelsen i Västmanland till P4 Västmanland.

- Vi ska nu sätta oss ned och se hur det här slår på kommunen respektive landstinget. Beroende på hur det är konstruerat blir utfallet olika, men man pratar om ungefär 490 kronor per kommuninvånare. 

Finns det tidigare tagna beslut som nu kan ändras?

- Ja, vi har ju redan nu diskuterat ungefär 150 miljoner kronor i effektiviseringskrav inför 2010. Men jag måste analysera hur effekten blir för Landstinget Västmanland, men det ser ut att bli något mindre effektiviseringskrav än vad vi tidigare utgått ifrån och det är ju välkommet, säger Tomas Högström till P4 Västmanland.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".