Nytt journalsystem "otympligt och ologiskt" enligt facket

Läkarföreningen i Västmanland har länge kritiserat det datoriserade journalsystemet Cosmic, som landstinget nu håller på att införa.

Som vi berättat har skyddsombudet på barn- och ungdomspsyk i Västerås gjort en anmälan till arbetsmiljöverket på grund av bristerna i Cosmic.

Sedan ett år tillbaka har barn- och ungdomspsyk varit en av två pilotkliniker som testat journalsystemet, som successivt ska införas inom hela landstinget. Läkarnas fackförbund har länge varit kritiska mot systemet.

– Detta är otympligt och ologiskt och ett arbetsmiljöproblem, säger Lars-Olov Svensson, vice ordförande i läkarföreningen i Västmanland.

Redan när Landstinget Västmanland skulle besluta om att införa journalsystemet Cosmic ville läkarföreningen att landstinget skulle avvakta tills systemet fungerade ordentligt. Enligt Lars-Olov Svensson gjorde inte landstinget så, utan valde istället att plocka bort de delar ur systemet som inte ansågs vara patientsäkra, för att jobba mer med de delarna.

Kritiken från läkarföreningen sammanfattar Lars-Olov Svensson i två punkter:

Det ena gäller patiensäkerheten, där det handlar om problem med remisshantering, läkemedelsjournaler, bland annat.

Det andra handlar om att Cosmic är krångligt och tidskrävande för användarna.

– Det går ut över patientarbetet, man tar bort tid, menar vi, från patientarbetet, säger Lars-Olov Svensson, som är kritisk mot de landsting som köpt in Cosmic.

– Vi menar att företaget alltså har sålt en produkt till landstingen i Sverige som inte är färdigutvecklad och det tycker jag är ganska anmäkrningsvärt. Både ur medicinsk synvikel och ur samhällsekonomisk synvinkel tycker jag att det är märkligt att landstingen går med på att finansiera någonting som inte är klart, säger Lars-Olov Svensson.

Nu införs Cosmic på bland annat medicinkliniken, akutmottagningen och intensivvårdsavdelningen, för att så småningom införas i hela landstinget.

Landstingsdirektör Monica Berglund säger att landstinget dragit lärdomar från de pilotverksamheter där man testat Cosmic och att man gjort omfattande riskanalyser när det nu införs i större skala, och hon tror inte att patientsäkerheten är i fara.

- Jag tror att den här typen av system ( ... ) innebär en omställningsperiod både när det gäller teknik och när det gäller människor som ska använda tekniken, säger Monica Berglund.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".