Fagersta / Norberg

Fastighetsägare som slarvar med räkningar - problem för kommuner

Fagersta och Norbergs kommuner har stora problem med fastighetsägare som inte betalar sina fakturor i tid. Idag, onsdag, skickas förfallna fakturor på totalt 775 000 kronor till inkasso av Norra Västmanlands Kommunalförbund, NVK.

Det senaste exemplet är - som P4 Västmanland rapporterat - fastighetsbolaget Sidenbo, som har cirka 200 lägenheter i Norberg och Kärrgruvan.

Men ännu större skulder har bolaget A-design, som för några månader sedan köpte den gamla bostadsrättsföreningen Bäckens park i Fagersta, med knappt 290 lägenheter.

Idag skickar alltså NVK i förfallna fakturor på totalt 775 000 kronor till inkasso.

– Det är fakturor avseende vatten och renhållning. De sista två kvartalen har vi fått en explosion av icke betalda fakturor, säger NVK:s förbundschef Harold Nilsson.

Om räkningarna inte betalas när det gäller sophämtningen blir nästa steg att gå till Kronofogden för indrivning genom betalnngsföreläggande.

När det gäller fordran på vatten och avlopp meddelar energibolaget en tidpunkt när de tänker strypa vattnet till fastigheterna. Och blir det ingen reaktion stängs vattnet av, enligt Harold Nilsson.

Hur vanligt är det att det går så långt att ni stryper vattnet?

– Det är relativt ovanligt. Förra kvartalet gick vi så långt när det gäller en fastighetsägare, Sidenbos fastigheter på Kornettgatan.

Vad tror du om chansen att få in pengarna?

– Jag tror att de är goda. Blir det inte det, så blir det ju att någon relativt snart agerar för att försöka sätta dem i konkurs, säger Harold Nilsson till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".