Ingen stängning av muslimska friskolor

Skolverket kommer inte att stänga de muslimska friskolor som pekades ut i en dokumentär i SVT i våras för att kränka sina elever. En av de utpekade skolorna var Al Fadjer-skolan i Västerås.
I en SVT-dokumentär i våras hävdades att ett antal namngivna muslimska och arabiska friskolor kränker eleverna. En av de utpekade skolorna var den islamska friskolan Al Fadjer-skolan i Västerås. Inför dold kamera sa rektorn att skolan accepterar barnmisshandel och att man struntar i den anmälningsplikt som gäller om man misstänker att ett barn misshandlas. Rektorn sa också att personalen på skolan brukar slå barnen. "Vi slår utan att synas. Vi drar i öron, vi slår dom på ryggen eller på stjärten. Men det syns inte", sa rektorn för Al Fadjer-skolan i Västerås inför den dolda kameran. Men Skolverket har inte kunnat belägga att barn far illa, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket till SVT:s Rapport. Rektorerna som inför dold kamera berättade om övergrepp säger nu att de har feltolkats. Skolverket har talat med bland andra elever, lärare och andra med insyn i skolornas verksamhet, och har också gjort oanmälda besök. Men Helena Karlsson som arbetat på Al Fadjer-skolan i Västerås har inte kontaktats. Hon anmälde för flera år sedan att rektorn uppmanat personalen att inte anmäla misstänkt barnmisshandel. - De har inte kontaktat mig en enda gång. Det är ganska konstigt. Man borde faktiskt prata med dem som jobbat i sådana skolor och anmält, säger hon till SVT:s Rapport. Tidigare polisanmälde Rädda Barnens Sverige-sektion rektorn för Al Fadjer för barnmisshandel efter TV-dokumentären. Men det blev inget åtal, eftersom åklagaren tyckte att anklagelserna var för vagt hållna och för opreciserade. Västerås stad startade också en egen tillsyn av skolans fritidshem och daghem. Den utredningen ska vara klar i augusti.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".