Roy Cederbäck, ordförande i Polisförbundet i Västmanland.

Polisfacket: "Låt hemvärnet ta över beredskapspolisen!"

Låt hemvärnet ta över beredskapspolisens arbete.

Det förslaget kommer nu från Polisförbundet, som länge kritiserat beredskapspolisen.

Förbundet menar bland annat att det skulle bli en klar gräns mellan polis och hemvärn, och inte ”illusionen av en polis” som en beredskapspolis kan uppfattas som.

Förslaget från Polisförbundet kommer att presenteras inom kort, men Roy Cederbäck, ordförande i Västmanlands Polisförbund, berättar redan nu om förbundets tankar.

Han säger att hemvärnet är organisation med över 22 000 aktiva medlemmar i Sverige, jämfört med beredskapspolisens 1 500.

Roy Cederbäck menar att medlemmar i hemvärnet har en god utbildning och att allmänheten vet vad en hemvärnsman är och hur han eller hon ser ut:

– Det blir en klar gräns mellan polis och hemvärn och inte illusionen av en polis som ibland en beredskapspolis kan uppfattas som, säger Roy Cederbäck till P4 Västmanland.

Enligt Polisförbundet finns det två vägar att gå:

Antingen flyttas beredskapspoliserna rent fysiskt över till hemvärnet, eller så avvecklas beredskapspolisen och resurserna flyttas till hemvärnet.

Polisförbundets främsta argument är att en polis ska vara en polis med minst två och ett halvt års grundutbildning vid Polishögskolan, inte en beredskapspolis med bara fem veckors utbildning.

Vikten av en enhetlig polisstyrka visade sig inte minst vid EU-toppmötet i Göteborg år 2001, menar Polisförbundet.

Det är viktigt att lära sig av misstagen som begicks då, säger Roy Cederbäck:

– Det vi upptäckte det var att den ordinarie polisen i Sverige inte stod på samma utbildningsgrund, så numera har man utformat en nationell utbildning som alla poliser i yttre tjänst ska ha – så kallad bastaktik – och den utbildningen och den träningen det har inte beredskapspoliserna.

– I Göteborg visade erfarenheterna att inte ha samövad personal med likadan utbildning och utrustning var ett fatalt misstag, säger Roy Cederbäck till P4 Västmanland.

I senare sändningar idag kommenteras förslaget av Lars Hallberg, länspolismästare i Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".