västerås

Fler väntas söka till Mälardalens högskola

Mälardalens högskola räknar med att få fler ansökningar till höstens utbildningar än tidigare på grund av lågkonjunkturen. Hur många fler det blir visar sig efter den 15 april när ansökningtiden gått ut och om det behövs kan det bli fler utbildningsplatser än tidigare, säger rektor Ingegerd Palmér.

– Det brukar ju bli så när det är lågkonjunktur att ansökningarna till högskolan går upp. Dels är det ju svårt att få jobb för ungdomar och äldre och dels så blir man väl varse att det är ganska bra att ha en utbildning. Det förväntar vi oss utan att kunna bedöma hur många det blir, säger Ingegerd Palmér.

På andra håll i landet, exempelvis i västra Sverige, har högskolor fått extra utbildningsplatser för att mildra verkningarna av de varsel som uppstått den senaste tiden.

Just nu förs en diskussion mellan stat och kommun att erbjuda anställda som blivit varslade i vårt område, i exempelvis Köping, att kunna få utbildning på högskolenivå. Men hur det ska finansieras är inte klart än, säger Ingegerd Palmér.

Den 15 april går ansökningstiden till höstens utbildningar ut och redan nu finns det indikationer på att fler söker än tidigare.

Till exempel så skrev 300 fler högskoleprovet i vårt område nu senast, årskullarna som slutar gymnasiet till sommaren har växt och arbetslösheten har ökat i länet.

Så stiger efterfrågan till hösten har Mälardalens högskola möjlighet att utöka platserna på de flesta utbildningarna.

– Någonstans runt 1 500-1 600 har vi tagit in de senaste åren på hösten och vi kan utöka det säkert till 2 000 om det skulle behövas, säger rektor Ingegerd Palmér.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".