Fler döda på statliga än på kommunala vägar

Kommunerna är bättre på trafiksäkerhet än staten. Det menar Svenska vägföreningen som granskat vägverkets olycksstatsitik och jämfört antalet döda på statliga och kommunal vägar.
Svenska vägföreningen har alltså granskat Vägverkets egen olycksstatistik och jämfört dödstalen på statliga respektive kommunala vägar. Det första halvåret i år dog 196 människor i trafiken på de statliga vägarna. Medeltalet för de senaste 5 åren under samma period har varit 190 döda. Det här innebär att dödsolyckorna har ökat menar Svenska vägförenigen. På de kommunala vägarna dog under det första halvåret i år 38 människor, en minskning jämfört med de senaste fem åren, då dog i snitt 63 människor. Svenska vägföreningen menar därför att de senaste fem årens statliga vägsatsningar inte har inneburit någon nämnvärd förbättring i dödstatistiken och kräver nu att staten satsar ordenligt och bygger om de tio farligaste vägarna, t ex E18.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".