Ökad risk för gräsbränder

Räddningstjänsten befarar att risken för gräsbränder ökar i länet om vädret blir bra under påskhelgen.

- Vi har haft ett par larm om brand ute i terrängen redan och jag befarar att de kommer att öka under helgen om folk inte tänker sig för, säger brandingenjör Fredrik Eriksson.

Orsaken till att gräsbränder ökar den här tiden på året beror på att det gamla gräset som finns kvar sedan fjolåret är torrt och brinner lätt. På våren är vindarna också kraftigare vilket gör att branden sprider sig extremt fort.

De största bovarna bakom utomhusbränder är inte grillen hemma i trädgården utan den man tar med sig ut i naturen, säger Fredrik Eriksson:

- Vår erfarenhet är att fabriksproducerade grillar och om man använder träkol eller gasol som bränsle så medför inte det någon större risk för brand i skog och mark. Det som vi har sett som är risk för skogs- och gräsbränder är engångsgrillar.

Förklaringen till det är att många slarvar med att placera dem på obrännbart underlag, enligt Fredrik Eriksson.

Det många inte tänker på när det gäller eldning utomhus är att de faktiskt själva är ansvariga för om elden sprider sig och går det illa kan det få rättsliga konsekvenser, säger Fredrik Eriksson:

- Man riskerar ju faktiskt om det går illa att bli åtalad för allmänfarlig ödeläggelse eller allmänfarlig vårdslöshet eller liknande. Tänder man på en brasa är man själv ansvarig för att det inte sprider sig och blir en brand.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".