Skinnskatteberg

Politiker vill kunna stänga dörren

I Skinnskatteberg kan allmänhetens insyn i det politiska arbetet komma att minska. Den nya kommunledningen vill nämligen införa möjligheten att stänga dörren till kommunstyrelsens möten - möten som idag är helt öppna för allmänheten.

Det är kommunens sätt att jobba i utskott direkt under kommunstyrelsen - och inte i nämnder som i de flesta andra kommuner - som gör att kommunledningen vill kunna diskutera utan insyn.

Det gäller framför allt känsliga sekretessärenden, säger socialdemokraten Nils-Göran Wiberg, som är vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Idag har vi inte haft upp den typen av ärenden över huvud taget i kommunstyrelsen och vi är ju inte hundra procent säkra på att de här ärendena kommer att vara en stor del i kommunstyrelsens arbete, men vi vill gardera oss om sådana ärenden ska upp, säger Nils-Göran Wiberg.

Inga beslut är fattade ännu, men kommunstyrelsens arbetsutskott jobbar nu med ett förslag om delvis stängda sammanträden, enligt Nils-Göran Wiberg.

Men oppositionen, med folkpartiets Carina Sandor i spetsen, är kritisk.

Carina Sandor säger att hon under sin tid som kommunstyrelseordförande aldrig varit med om att kommunstyrelsen behövt stänga dörren på grund av sekretessärenden.

Hon tror generellt inte att det behövs några stängda dörrar, förutom i vissa undantagsfall:

– Om det handlar om någon myndighetsutövning, när det handlar om någon person och det är sekretess, då ska man definitivt stänga för att skydda den enskilda individen, säger Carina Sandor (FP).

Även Nils-Göran Wiberg (S) säger att det inte handlar om att stänga allmänheten ute mer än absolut nödvändigt:

– Vi vill ju ha en transparens och det fordrar demokratin, vi vill inte stänga några dörrar i frågor där det inte behövs, säger han till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".