sala

Silvköparens camping till salu

Sala kommun säljer den kommunala campingen Silvköparen.

Intresserade köpare ska ha lämnat in sina anbud senast den sista april.

Den eventuelle nya ägaren tar över campingen till säsongen 2010.

Sala kommun följer Västerås exempel och slutar driva sin camping.

I Västerås drivs Mälarcampingen sedan den första mars på entrepenad av företaget Nordic Camping.

Men Sala kommun väljer en annan väg, och säljer den kommunala campingen Silvköparen. Senast sista april ska intresserade köpare ha lämnat in sina anbud.

”Camping inte det primära”

Det finns en förklaring till varför kommunen vill göra sig av med campingen:

– Det är för att en camping ju normalt inte är det som är det primära i en kommun, säger Salas kommunchef Jan-Olof Friman.

Stängt gatukök ingår

Silvköparens camping ligger invid sjön Silvköparen, nordväst om Sala.

Förutom själva campingen ingår ett gatukök invid gamla riksväg 70 i köpet ; samma gatukök som tvingades stänga i november, bara en vecka efter att nya Förbifart Sala öppnades.

Att kunderna försvann med den nya vägen bekymrar inte kommunen.

– De som köpte in detta bedömde att de var en rimlig nivå och är det så att Silvköparen inte kommer att hitta en bra entrepenör så kommer kommunen att hantera detta framöver, och då har ju vi nytta av detta gatukök, säger kommunchef Jan-Olof Friman till P4 Västmanland.

– Och vi tror ändå att det är något som är ett bra komplement till campingen för att campingen ska få en bra utveckling framåt, fortsätter han.

Ny ägare först nästa år

Anbuden på Silvköparens camping ska vara inne till slutet av april, men den eventuelle nya ägaren tar över campingen först till campingsäsongen år 2010.

Innan Sala kommun kan sälja campingen krävs det nämligen ändringar i detaljplanen - och det tar sin tid.

Lågkonjukturen kan gynna affären

Försäljningsprocessen kommer mitt i lågkonjukturen, men Jan-Olof Friman anser att konjunkturläget till och med kan vara bra.

– Ibland kan det var en fördel att var inne i en sådan här lågkonjunktur, ibland inte. Det är ju inte allting som drabbas i en lågkonjunktur.

– Det kan ju till och med vara så att i en sådan här konjunktur så är det extra attraktivt att ha en camping, eftersom Sverige är mer attraktivt som turistort både utifrån men även för många svenskar som väljer att stanna hemma, säger Salas kommunchef Jan-Olof Friman till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se