Polisledningen avvisar inte förslag om förändrad beredskapspolis

Polisledningen i Västmanland är inte avvisande mot förslaget att hemvärnet ska ta över beredskapspolisen. Förslaget kommer från Polisförbundet, som länge kritiserat beredskapspolisen.

Kritiken gäller för det första skillnaden i utbildning. En beredskapspolis har fem veckors utbildning, en vanlig polis minst två och ett halvt års polishögskola. Polisförbundet ser också en fara i att vanliga poliser och beredskapspoliser i stort sett har likadana uniformer. Det finns risk att allmänheten inte ser skillnad, säger Roy Cederbäck vid polisförbundet i Västmanland.

Polisförbundet tycker nu alltså att hemvärnet ska ta över beredskapspolisens uppgifter, ett förslag som länspolismästare Lars Hallberg i Västmanland inte helt avvisar:

– Jag har lite svårt att se idag vad vitsen skulle vara att lyfta över beredskapspolisen till hemvärnet, men det är kanske ett intressant ämne att titta på, säger han till P4 Västmanland.

Lars Hallberg ser inga uppenbara risker med att göra en överflyttning och i ett avseende ser han fördelar med hemvärnet:

– En sak som underlättar när det gäller hemvärnet är att man kan sätta in de här förbanden utan beslut av centrala myndigheter så vitt jag vet, säger länspolismästare Lars Hallberg i Västmanland.

Hemvärnet skeptiskt till idén

Men från hemvärnets sida är Överstelöjtnant Jan Erik Nordberg skeptisk. Han är ansvarig för hemvärnet i Mälardalen och säger till P4 Västmanland att det skulle krävas lagändringar för att hemvärnet skulle kunna ta över beredskapspolisens uppgifter:

– I fred så kan ju försvarsmakten med stöd av räddningstjänstlagen stödja samhället vid till exempel brandbekämpning och eftersök, men inte beredskapspolisens uppgifter, där saknar vi lagstöd och har inte heller den uppgiften, säger han.

Jan Erik Nordberg säger att han inte tycker att polisen och försvarsmakten ska konkurrera med varandra när det gäller rekrytering. Först om förslaget från polisförbundet skulle gå så långt som till en lagändring skulle hemvärnet acceptera uppdraget:

– Skulle vi förändra våra lagar och försvarsmakten skulle få det här som en uppgift då är ju vi som alla andra av statens tjänare trogna och löser de uppgifter som statsmakterna ställer på oss, men det är ingenting som vi söker efter, säger Överstelöjtnant Jan Erik Nordberg, ansvarig för utveckling och ledning av hemvärnsförbanden i Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".