Yrkesutbildningar för vuxna kan prioriteras upp med statliga pengar

Västerås stad har fått 4,4 miljoner kronor av Skolverket för att kunna dra igång yrkesinriktade kurser på gymnasial nivå för vuxna inom den kommunala vuxenutbildningen.

Roger Haddad, kommunalråd och ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, säger att det hittills varit svårt att satsa just på yrkesvux utbildningar. Men med de nya pengarna blir läget ett annat säger han.

- Trycket på vuxenutbildningen kommer att öka nu. vi har inte kunnat köra igång fler utbildningar och dessutom är det så att yrkesvuxutbildningen kommer i sista hand i prioriteringslistan fast det kanske är det viktigaste just nu utifrån arbetsmarknadsläget, och därför är de här yreksvux pengarna välkomna eftersom man kan göra andra prioriteringar, säger Roger Haddad till P4 Västmanland.

Västerås stad har nu fått pengar som ska täcka 88 helårsplatser som kan användas på hel eller deltid, så ungefär 100 västeråsare till som får access till vuxenutbildningen, cirka 50 000 kronor per plats.

- Vi har behov av att höja kompetensen inom transport, el, industi och elektronik. Den analysen har vi tagit fram genom arbetsförmedlingen och regionen med näringslivet så det är där vi kommer att satsa pengarna. Det är bra att Regeringen och vi gör samma bedömning.

- Samtidigt gör ju vi en lokal satsning och 60 procent av vuxenutbildningspengarna går faktiskt till yrkeskurser, säger Roger Haddad.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Pengafördelning i länet

  • Kungsör får 200 000 kr
  • Västerås stad 4.4 milj kr
  • Sala 550 000 kr
  • Köping 800 000 kr

Kolbäcksådalens gymnasieförbund: Surahammar och Hallstahammar får 700 000 kr

Norra västmanlands utbildningsförbund, NVU: Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg får 650 000 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".