Få företag tror på fler praktikplatser

Regeringen föreslår fler praktikplatser för arbetslösa i vårpropositionen. Arbetslösheten förväntas stiga kraftigt och toppa på 11,7 procent år 2011. Men vid flera stora industriföretag i Bergslagen är det mycket svårt att skapa fler praktikplatser, trots stöd från regeringen.

I Fagersta har flera av de stora verkstadsföretagen redan varslat och minskat produktionen och därmed är det svårt att skapa praktikplatser.

På Atlas Copco Secoroc med 600 anställda i Fagersta säger VD Johan Halling att företaget idag inte har några praktikanter alls. Han är visserligen i grunden positiv till praktikplatser, men säger att det inte finns några garantier för att företaget ska kunna skapa några sådana, ens med stöd av regeringen.

På Fagersta Stainless säger VD Göran Ek att det inte går att skapa några praktikplatser för arbetslösa, eftersom företaget inte ens har arbetsuppgifter till sina anställda. I sommar kommer Stainless att ta in ett minimalt antal sommarpraktikanter.

På Seco Tools däremot, som har 1200 anställda i Fagersta och cirka 100 i Arboga, finns en tradition att ta in praktikanter även nu, säger VD Kai Wärn:

– Vi har normalt ett 15-tal praktikanter från teknikcollege och det avser vi att göra även i år, även om vi egentligen inte har arbete för dem fullt ut eftersom vi varslar och minskar vår egen arbetsstyrka, säger Kai Wärn.

Seco tar även emot en handfull praktikanter från Arbetsförmedlingen, personer som varit långtidsarbetslösa. Men om pengarna i vårbudgeten innebär fler praktikplatser är osäkert:

– Det skulle kunna vara en viktig komponent givetvis, men det är också en fråga om att administrera det och driva det och det tar ju kraft från våra anställda, säger Kai Wärn till P4 Västmanland.

Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson säger att regeringens satsning på praktikplatser är bra, men kanske inte går att använda:

- Just nu är det svårt att få tag i praktikplatser därför att vi är väldigt många som är måna om att få det, det ska vara lärlingsutbildningar på gymnasienivå, det ska vara praktikplatser i våra lokal projekt mellan skola och näringsliv, så att det kommer att bli lite knepigt att lyckas, säger Stig Henriksson till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se