Bättre trafikövervakning kan rädda liv

Om polisen hade en bättre trafikbevakning så skulle minst 50 liv per år kunna räddas i trafiken. Det menar Folksam som undersökt hur landets 21 polismyndigheter rapporterar rattonykterhet, bilbältesbrott och fortkörningar.
Skillnaden i antalet rapporterade trafikbrott är stor mellan de olika polismyndigheterna. Totalt i landet ökar antalet anmälda fortkörningar, nykterhetsbrott och bilbältesbrott. I topp ligger polisen i Östergötland, de rapporterar till exempel sju gånger fler fortkörningar än kollegorna i Stockholm. Folksam vill att rikspolisstyrelsen bestämmer en minsta möjliga nivå på trafikövervakningen, eftersom detta kan rädda över 50 liv per år. Enligt Lasse Pettersson, chef för trafikpolisen i Västmanland, ökar antalet anmälda trafikbrott även här. Av de 21 polismyndigheterna ligger Västmanland på femte plats när det gäller hastighetsövervakning, med drygt 1800 anmälda brott per 100 000 invånare förra året. Värre är det med bilbältesanvändningen, där ligger vi bland de tre län som rapporterat minst antal brott, detta trots att polisen tar allt fler som inte använder bilbälte. Men Lasse Pettersson tycker inte att man kan mäta effektiviteten genom att jämföra polismyndigheterna med varandra. Olika polisområden har olika trafikproblem och därför kan man inte jämföra resultaten med varandra, säger Lasse Pettersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".