Kan Rinkeby hjälpa Skinnskatteberg?

Det är jobbigt i Skinnskatteberg. Nu har kommunen kallat in Börje Erstrand - mannen som förde Rinkebyskolan i Stockholm från från kaos till prisbelönt harmoni - för att få hjälp.
När fritidsgården stängdes, bråken på biblioteket framtvingade en vakt i lokalerna och när högstadieklasserna slogs samman utan elevernas delaktighet, ja då kändes problemen i Skinnskatteberg så stora att Barn- och utbildningsnämnden kallade in en expert: Börje Erstrand. Börje Erstrand är kanske landets mest kände rektor. Han är mannen som tog hand om krisdrabbade Rinkebyskolan i stockholmsförorten med samma namn. Skolan har elever från ett hundratal länder med 50 olika språk. I går kväll besökte han Skinnskatteberg för att berätta om sitt förändringsarbete. Han talade inför en stor grupp lärare och föräldrar och berättade om hur Rinkebyskolan har utvecklats. Hans recept är samarbete över alla gränser. Han berättade om hur Rinkebyskolan tog över fritidsgården när den inte fungerade, och såg till att den var öppen veckans sju dagar. Dessutom berättade han om hur skolan tog hand om en musikundervisning i förfall, och fick många hundra elever att börja spela. Erstrand lyckades också genomdriva ett Ungdomens Hus, i vilket många rastlösa elever fann ett hemvist. Börje Erstrand underströk också vikten av att inte dömma ut någon elev, utan istället satsa på alla "med öppet visir", med en helhetssyn. Rinkebyskolan har fått pris för sitt arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".