Västerås

Västerås kan få fler jobbcoacher

I vårbudgeten vill regeringen satsa på fler jobbcoacher som ska hjälpa arbetslösa att få jobb. I arbetsförmedlingens västeråsdistrikt finns idag 15 jobbcoacher, men nu kan de bli fler.

En av de som får hjälp av en jobbcoach är 21-åriga Robin Öhman. För tre månader sedan blev han permitterad från sitt jobb som murare och gjutare och han är positiv till jobbcoacherna.

- När jag sökte jobb på arbetsförmedlingen förut så skrev jag in mig och sen fick jag söka jobb själv via jobbanken. Nu får jag ett helt annat stöd, mycket feedback och hjälp med kontakter. Det kan ge mig ett jobb jag verkligen vill ha, säger han.

De 15 jobbcoacherna har valts ut för att de har ett brett kontaktnät och att de är bra på att ta människor. De är äldre och yngre, kvinnor och män med helt olika bakgrund och från olika branscher.

Varje coach har hand om ett 20-tal arbetssökande och i Västerås har de varit igång i en och en halv månad. Hittills har ett tiotal arbetssökande fått jobb. Coacherna ska hjälpa nyarbetslösa ungdomar mellan 18 och 25 år och vuxna som riskerar att vara arbetslösa i mer än 300 dagar.

Sektionschef Roger Lindberg är försiktigt positiv till regeringens satsning på fler jobbcoacher. Men han ser också risker med att coacherna kan bli för många och att företagen till slut blir irriterade på alla som kommer och letar jobb.

- Ja, vi är oroliga att det blir så. De företag som är populära att jobba på kommer att få fler besök. I en stor stad som Västerås finns det en risk att företagarna till slut blir irriterade, säger han till P4 Västmanland.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se